Extra ‘Floriade Excellence Award’ bij productcompetities bloemen en planten

Aalsmeer, 5 april 2022 – De meest opvallende inzendingen op de dertien productcompetities bloemen en planten op de Floriade worden bekroond met de ‘Floriade Expo 2022 Excellence Award’. De competities zijn onderdeel van The Green House, waarin de Nederlandse tuinbouw voor het publiek wordt gepresenteerd. Juryleden komen uit de productie en handel en er is ook een publieksbeoordeling. De Excellence Awards worden ter beschikking gesteld door Stimuflori, een van de sponsoren van de productcompetities.

De productcompetities maken deel uit van de wisselende bloemen- en plantenshows in The Green House, met 14 meter de hoogste kas ter wereld die 1 hectare groot is. Arrangeur is Heleen Valstar met haar team. „In het programma van de competities zijn 40 gewasgroepen snijbloemen, kamer- en tuinplanten opgenomen”, meldt coördinator Aad van der Knaap. „Dat betekent dat we een heel breed en gevarieerd assortiment gaan exposeren.” Door de wisselende shows is The Green House volgens de Floriade altijd interessant, vooral voor herhalingsbezoek. De organisatie in Almere rekent op zo’n 2 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland en wordt dit jaar gehouden van 14 april tot en met 9 oktober.

Ondersteuning innovatie

Stimuflori ondersteunt de productcompetities omdat deze aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie: het bevorderen van innovatie ín en promotie vóór de sierteeltsector. Het fonds waaruit projecten kunnen worden gefinancierd is afkomstig uit de voormalige Internationale Bloemenvaktentoonstelling, die voor het laatst onder de vlag van Horti Fair in 2012 werd gehouden. „De vaktentoostelling is in 1962 ontstaan uit productkeuringen. Het is goed dat we via Stimuflori zestig jaar later de in een nieuw jasje gestoken competities kunnen steunen. En dat in een prachtige ambiance”, stelt voorzitter Wim Kea van Stimuflori.
Stimuflori heeft de afgelopen jaren zo’n € 2,5 miljoen in sierteeltprojecten geïnvesteerd. „Het fonds is opgebracht door de sierteeltsector en wordt er ook weer aan teruggegeven”, aldus Kea. „Dat betekent ook dat er een eindpunt is, al wordt voortzetting onderzocht.”
Een onafhankelijke jury bepaalt per competitieronde aan welk product de Floriade Excellence Award wordt toegekend. Dat hoeft niet de snijbloem of plant met de hoogste waardering te zijn. „Het gaat om de meest opvallende inzending”, aldus Van der Knaap. De leden van de vakjury vertegenwoordigen diverse schakels van de sierteeltketen, van veredeling en productie tot en met handel en afzet. De prijs is een 36 centimeter hoge, gestileerde tulp van glaskunstenares Monika Rubaniuk. Werk van haar is ook opgenomen in het Flower Art Museum in Aalsmeer.
Inschrijven voor de competities kan via https://competitions.floriade.com/. Download hier de agenda van de bloemen- en plantencompetities.

Foto: De Floriade Expo 2022 Excellence Award is een gestileerde, glazen tulp

Meer informatie: Hermen de Graaf 06-53992755 (Stimuflori)

Floriade Expo 2022 Excellence Award by Stimuflori

Met de introductie van www.stimuflori.nl heeft de Stichting Fonds in april 2014 een praktisch initiatief gelanceerd waardoor projecten op het gebied van promotie en innovatie voor de Nederlands sierteeltsector financieel kunnen worden ondersteund.

 

Klik hier voor het Innovatiefonds Hagelunie, dat sectorbreed actief is in landbouw en (glas)tuinbouw.