Met € 2,3 miljoen voor ruim € 13,3 miljoen aan projecten 

Sinds de start in 2014 droeg Stimuflori bijna € 2,3 miljoen bij aan 46 projecten, variërend van onderzoek naar bloementeelt op water tot ‘Groen Doen in De Klas’. De totale investering van alle projecten voor innovatie in en promotie voor de sierteeltsector is minimaal € 13 miljoen.

In totaal zijn tot nu toe 140 aanvragen bij Stimuflori ingediend. ‘Een tien voor de juf’ bijvoorbeeld is van 2014 tot en met 2018 ondersteund en kon dit jaar zelfstandig worden voortgezet. „Een voorbeeld van een steuntje in de rug”, vindt voorzitter Wim Kea van Stimuflori. „Een ander voorbeeld is het onderzoek naar LED-belichting bij zomerbloemen. Formeel bleek dat niet rendabel, maar het wordt wel toegepast omdat er ook andere voordelen blijken te zijn.”

Anno 2019 zijn er 25 projecten actueel met een uitloop tot 2023. Dan wordt de ondersteuning aan de leerstoel siergewassen en onderzoek naar tripsbestrijding bij siergewassen beëindigd. Klik hier voor alle projecten.

foto bestuur in Historische Tuin Aalsmeer (vlnr: Cor Vonk Noordegraaf, Wim Kea, Winfried Versluis, Piet Wapperom, Fons Overwater). De rozenkas is met steun van Stimuflori gerenoveerd en de rozencollectie is nog steeds een bron voor veredelaars…

Aanvragen kunnen worden ingediend via het aanvraagformulier, waaruit ook blijkt wat de formele eisen zijn. Zo moeten de resultaten van projecten voor de gehele sierteeltsector beschikbaar komen, worden individuele aanvragen niet gehonoreerd en is duurzaamheid een belangrijke factor. Gemiddeld is de bijdrage van Stimuflori zo’n 30%: cofinanciering is ook een van de voorwaarden. Het bestuur beoordeelt aanvragen vijf keer per jaar.

Geplaatst 28 oktober 2019

Met de introductie van www.stimuflori.nl heeft de Stichting Fonds in april 2014 een praktisch initiatief gelanceerd waardoor projecten op het gebied van promotie en innovatie voor de Nederlands sierteeltsector financieel kunnen worden ondersteund.

 

Klik hier voor het Innovatiefonds Hagelunie, dat sectorbreed actief is in landbouw en (glas)tuinbouw.