Renovatie rozenkas Historische Tuin Aalsmeer belangrijk voor toekomst

Aalsmeer, 28 juni 2019 – „De rozenkas van de Historische Tuin Aalsmeer is met steun van Stimuflori succesvol gerenoveerd. Het historische karakter is behouden en de rozencollectie kan voor veredeling blijvend worden ingezet.” Dat concludeerde voorzitter Wim Kea van Stimuflori tijdens het bezoek in juni op uitnodiging van het bestuur van de Historische Tuin. „Met het oog op de bloeiperiode van de rozen een uitgelezen moment”, vinden Leo Bertoen en Dirk Jongkind van de Aalsmeerse bezoekattractie.

„De Historische Tuin is vanaf april tot in oktober altijd de moeite waard is”, voegen zij daar knipogend aan toe. De ook Botanische Tuin van Aalsmeer is meer dan een officieel erkend museum. „De rozencollectie in de gerenoveerde kas is bijvoorbeeld nog altijd een bron voor veredelaars, die nog betere variëteiten dan de bestaande op de markt willen brengen”, weten Bertoen en Jongkind.

stimuflori historische tuin aalsmeer

Foto (vlnr): Dirk Jongkind, Wim Kea, Hermen de Graaf en Leo Bertoen bij het bezoek in de gerenoveerde rozenkas van de Historische Tuin Aalsmeer

Historie en toekomst
Behoud van het historische karakter was een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie van de kas, die afgelopen winter is uitgevoerd. „We hebben wel de kans benut om bijvoorbeeld gehard glas toe te passen. Al is dit nog geen wettelijke verplichting, vonden we dat uit veiligheidsoverwegingen wel noodzakelijk”, aldus Bertoen. Naast de omvangrijke collectie van 75 vermaarde rassen is in de kas onder meer een authentieke kaskachel te zien. Als de veelal vrijwillige medewerkers het gewas onderhouden en oogsten, staan zij bezoekers indien gewenst met plezier te woord. „En die komen uit de hele wereld”, weet Jongkind.

Met name vanwege de geurende eigenschappen van de kasrozen, tussen 1806 en 1950 in Aalsmeer geteeld, worden variëteiten nog ingezet om nieuwe rassen op de markt te kunnen brengen. „Voor ons een belangrijk motief om als Stimuflori de renovatie mede mogelijk te maken. Want de projecten die wij steunen op het gebied van innovatie en promotie zijn vooral bedoeld om de toekomstbestendigheid van de sierteeltsector te versterken”, aldus voorzitter Wim Kea.
De Historische Tuin is geopend van april tot en met oktober van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.30 uur (www.historischetuinaalsmeer.nl). Op www.stimuflori.nl staat informatie over het indienen van aanvragen en een overzicht van de gesteunde projecten.

 

Met de introductie van www.stimuflori.nl heeft de Stichting Fonds in april 2014 een praktisch initiatief gelanceerd waardoor projecten op het gebied van promotie en innovatie voor de Nederlands sierteeltsector financieel kunnen worden ondersteund.

 

Klik hier voor het Innovatiefonds Hagelunie, dat sectorbreed actief is in landbouw en (glas)tuinbouw.