Zuiverende bloementorens op Keukenhof

Wie Keukenhof bezoekt – en wie uit de sierteeltsector doet dat niet – kan in het Willem Alexander Paviljoen de nieuwe versie van de luchtzuiverende bloementorens zien. Deze zuiverende torens verbeteren de luchtkwaliteit, zijn gebaseerd op de Delftsblauwe tulpentorens in het Rijksmuseum en worden binnenkort op de markt gebracht.

De luchtkwaliteit is gemiddeld slecht, ook binnenshuis. Door schadelijke stoffen als formaldehyde en fijnstof en bovendien is de lucht vaak te droog. Dat levert klachten op, vermindert prestaties en is slecht voor de gezondheid. De luchtzuiverende toren van SIGN maakt de luchtkwaliteit beter:

  • de ventilator blaast lucht langs de vochtige plantenwortels, die de fijnstof vangen;
  • bacteriën rond de wortels vangen chemicaliën en breken die af;
  • droge lucht krijgt een aangenamer vochtgehalte;
  • huidmondjes van de bladeren van de planten vangen VOSsen, dat zijn vluchtige organische stoffen.
  • slimme sensoren meten de luchtkwaliteit en passen de ventilatie in de toren aan.

Mooie cross-over
De prototypes zijn gemaakt door GrowUp Concepts in opdracht van SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) met steun van Anthura, Royal FloraHolland en Stimuflori.
„Een mooie cross-over. Van verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving, verbreding van de markt door nieuwe toepassing van planten en toepassing van nieuwe technologie”, stelt Stimuflori.
Ook het project ‘Plantkampioen luchtzuivering’ bij WUR Glastuinbouw wordt om deze redenen door onder meer Stimuflori ondersteund. Daarbij is de focus gericht op de vraag, welke plantensoort de beste luchtzuiveraar is. De resultaten hiervan worden eind maart bekend gemaakt.

 

foto: Bloementorens, zoals gepresenteerd tijdens de Trade Fair in 2017

Nieuwsbrief maart 2018

Met de introductie van www.stimuflori.nl heeft de Stichting Fonds in april 2014 een praktisch initiatief gelanceerd waardoor projecten op het gebied van promotie en innovatie voor de Nederlands sierteeltsector financieel kunnen worden ondersteund.

 

Klik hier voor het Innovatiefonds Hagelunie, dat sectorbreed actief is in landbouw en (glas)tuinbouw.